Idrottsprofil

När du kommit hit är det dags att göra något extra av din utbildning. På Vilhelm Mobergsgymnasiet kan du på ditt individuella val välja något som intresserar dig extra mycket och som du vill bli ännu bättre på.

Det individuella valet kan bestå av 200 poäng inom ett specialområde som intresserar dig särskilt. På Vilhelm Mobergsgymnasiet kan du välja följande profiler: fotboll, golf, karate och musik.

Du som väljer idrottsprofil är inte nybörjare, utan förutsätts träna och aktivt utöva din sport inom någon klubb.

Att välja idrotts- eller musikprofil innebär att du får extraträning inom just ditt intresseområde som gör att du kan utveckla dina talanger också i din idrott, ditt instrument eller din sång. Ditt profilval brukar oftast leda till att hela din utbildning på Vilhelm Mobergsgymnasiet blir roligare och därmed blir också dina resultat bättre.

Golf

Vill du ha samma tränare som världsettan från 2005, Vidjay Singh, ska du ansöka till Golfprofil på Vilhelm Mobergsgymnasiet. Fahrid Guedra har hand om golfträningen. Han kommer att utveckla Dina golffärdigheter tekniskt, taktiskt och fysiskt. Vi tränar på Emmaboda golfklubb - en medelsvår park och skogsbana. Under vintern är stor del av träningen förlagd till Emmaboda golfhall.

Fotboll

Bröderna Viktor, David och Rasmus Elm från Broakulla började sin framgångsrika fotbollskarriär i Johansfors IF, tog SM-guld med Kalmar FF 2008 och sedan värvades de till olika utländska klubbar. Alla tre bröderna har gått på Vilhelm Mobergsgymnasiet, Viktor och Rasmus gick Natur och David studerade på Samhällsvetenskapsprogrammet. Alla tre, numera tillbaka i Kalmar FF.

Karate

Här får du möjlighet att utveckla dina färdigheter med inriktningen karate. Du tränar för Roland Falheim som har stor erfarenhet och genomgått Svenska Budo & Kampsportsförbundets instruktörsutbildningar. Han fick bl a på idrottsgalan 2005 ta emot utmärkelsen "Årets tränare 2004" inom breddidrotten. Skolan bjuder även in gästtränare från karatelandslaget och andra framstående profiler inom karate.

Skolans elever som har valt karate som tillval har visat goda framgångar i diverse tävlinga genom åren: 1 VM-guld WTKA, 1 SM-guld, 3 RM-guld, 7 RM-silver, 1 VM-brons WTKA, 12 RM-brons, plus en massa andra priser.

Träningen varvas mellan teori och praktik, och viktiga moment som ingår är: Ledarskap, etik, träningslära, mental träning, kost och hälsa, skador, doping samt historia.

Musik

Om du gillar musik kan du välja att sjunga eller att spela ett eller två instrument - om du vill spela fler, så betalar du musikskoleavgift för detta. I kursen sceniskt musikprojekt arbetar du i grupp och gör tillsammans en konsert, en scenshow, en skivinspelning eller något annat vi kommer överens om.

Du får utveckla din kreativitet i en process från idé till färdig föreställning. Du får hjälp att bli bättre, med tips från våra duktiga lärare.

Bröderna Elm

David, berättar:

- Jag valde den utbildningen för att jag är intresserad av samhällskunskap, historia etc. Dessutom är själva upplägget på studierna väldigt likt det på högskola/universitet.Vilket gör att man är väl förberedd inför nästa steg.

Hur ser du på din tid på VMG?

- VMG innebar en stor trygghet för mig. Vi hade en väldigt bra gemenskap i vår klass och jag vet att det är något som präglar hela skolan. Dessutom hade VMG riktigt bra och kunniga lärare. Vi pratar ibland om tiden på VMG och är rörande överens om att det var en fantastisk tid.

Vilka råd vill du ge dem som ska välja utbildning till gymnasiet?

- Se till att välja något som du verkligen är intresserad av oavsett vad dina kompisar väljer. Gå in för studierna, gör ditt bästa, bra resultat öppnar möjligheter. Men glöm inte att ha roligt under tiden.